Tour De Andørja 10-12. juli 2009

I år som i fjor hadde Norsk Folkehjelp Harstad sanitetsvakt under Tour De Andørja. Dette arrangementet gjennomføres hvert år på Andørja utenfor Harstad. Vakten gjennomføres som et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp Harstad og Norsk Folkehjelp Tromsø. Her kommer de første bildene og en liten rapport fra denne flotte helgen...

Interessen for detter arrangementet har økt gradvis, og pågangen til fergeleiet på Stangnes var enorm på fredag...
Fergen gikk kontinuerlig utover fredagen. Til tross for dette var det mange som ikke kom med.
Andørja er stor, og tradisjonelt en svært vanskelig øy å få god sambandsdekning på.

Vi startet helgen med å plassere en repeateren på en kai på Rolløya. Dette er første året vi har gjennomført Tour De Andørja med repeater. Dette gav oss nyttige erfaringer, og med små forandringer tror vi at vi i framtiden vil klare å få radiodekning til hele sykkelløpet.

Arrangementet starter med organisert oppvarming før terrengløpet på fredag.
Terrengløp for barn og voksne. 
Ingen alvorlige skader under løpet, men en ispose hjelper godt på et vondt kne.
På lørdag som vanlig sykkelløp. Inge og June er klar til å motta sykkelistene i målområdet.
Her er behandlingsteltet som ble satt opp i målområdet. Dette gav oss en fast plass og mulighet for å behandlet skadde deltakere på en skjermet måte.
Alltid beredt!
Arrangementets lege gjør papirarbeid i folkehjelpsbilen.
Lørdag ble sykkelløpet avhold. Her er de første deltakerne på vei opp Klåpheia. 
Mye melkesyre her ja...
Hans Jacob er klar til at deltakerne kommer nedover igjen...
Ikke mye bremsing her nei... 

I år ble sykkelrittet gjennomført uten store skader. En person traff en parkert ATV og skadet en skulder / kragebein. Dette skjedde rett ved siden av et av våre lag, og syklisten ble raskt tatt hånd om.

Folkehjelpere samlet i målområdet etter sykkelløpet.
Etter sykkelløpet for de voksne er det barna som slipper til. Mange motiverte deltakere står her klar til start...
Starten har gått. Til tross for en god del velt, ingen alvorlige skader her heller.
På lørdagskvelden samlet vi oss i grillbua på Klåpheia. Her grillet vi og...
... nøt utsikten.
På søndag var det topptur til Årbostadtinden. Her er to av lagene på vei opp til 500 moh. To lag ble flydd opp til toppen med helikopter.
I år hadde vi sendt en henvendelse til 330-skvadronen i Bodø og invitert dem oppover til å delta på denne vakten sammen med oss. Tanken var at dersom noen skulle bli skadet og trenge transport / behandling ville dette kunne tilbys på kort varsel.

Skvadronen takket ja til dette og sendte beredskapshelikopteret oppover.

Norsk Folkehjelp og de andre som deltar i den norske redingstjenesten kommer fra tid til annen i kontakt med Sea King helikopterene. Dette skjer som vanlig under tidspress og man får sjelden anledning til å slå av en prat. Denne gjengen som kom her hadde hele dagen for seg og delte gjerne av sin kunnskap...
Alle som var interessert (altså alle) fikk en omvisning i helikopteret. Her ble alle funksjonene demonstrert. På bildet er det redningsmann (til venstre) og legen (til høyre) som beskriver hvordan de arbeider. De fortalte om ulike scenarioer og opplevelser de hadde. Det ble lagt vekt på hvordan den frivillige redingstjenesten skal forholde seg et slik helikopter, valg av landingsplass, heising av pasient etc..
Spennende!
Alt det medisinske utstyret ble demonstrert. 
Deriblant innholdet i alle sekkene. Mannskapet har utviklet et utrolig elegant system i forskjellige sekker som kan bringes med alt etter behov.
De første deltakerne ankommer hytta på 500 moh. Nå er de halvveis.
Utsikt over dalen.
Frøydis sitter nederst i snørenna og venter på at deltakerne skal komme nedover.
Vinneren av "Trippel Challenge" på vei ned snørenna.
Litt førstejelps-behandling ble det også. Denne karen hadde mistet kontrollen i snørenna og fått store skrubbsår på mage, kne, hender og føtter. Ivar og John Otto tok seg god tid og rengjorde sår for grus og sand.,
Skrubbsår etter umildt møte med hard skare i snørenna.
I år opplevde vi dessuten en annen dramatisk hendelse. En STOR stein løsnet på toppen av snørenna og kom trillende nedover i høy fart. Nederst i renna satt et av våre lag, som ikke hørte at steinen kom. De ble varslet på samband om at steinen var på vei nedover. De kom seg unna i siste liten, men fikk ikke med seg ryggsekken som ble truffet av steinen. I denne lå vesken til sambandet...
... og en boks med myggspray. 
Her er steinen som kom ned snørenna...
Her er en fornøyd gjeng samlet etter endt tjeneste. Halvparten av medlemmene på bildet kommer fra Norsk Folkehjelp Tromsø.
Folkehjelpere på rad og rekke på vei ned fra Årbostadtinden etter fullført vakt.
Tour De Andørja er en flott anledning å markedsføre vår organisasjon, og også i år fikk vi omtale i media. Dette bildet ble publisert på hjemmesidene til Harstad Tidende. Foto: Øyvind Arvola.
Nok en gang har vi hatt en flott helg på Andørja. Været har vært topp og stemningen likeså. Vi sender en stor takk til våre støttespillere:

- 330 Skvadronen i Bodø

- Norsk Folkehjelp Tromsø

Takk til fartøysjef Jensen for den fantastiske overflygningen dere gjennomførte da dere dro!

Flere bilder kommer etter hvert.

Tekst: Sverre Vigstad - Foto: Sverre Vigstad / Bjørn Tore Samuelsen / Frøydis Frantzen