Påskeberedskapen 2015

Vakttelefon: 99043963

Værvarsel for Bjørnhaugen, finner du her

Om skredfare i vårt område, les denne.

Mandag 30.03.15
Flagget heises for nok en påskeberedskap på Bjørnhaugen.

Scootere og sanitetsutstyr er flyttet opp for å stå til tjeneste for befolkningen som ferdes på Storjorda.

Fire mannskaper er i beredskap det første døgnet.

Tirsdag 31.03.15
På Tirsdag formiddag fikk vi besøk av Andreas Isaksen fra Harstad Tidende.

I løpet av kvelden ble det kjørt to patruljer til Steinfjellet. En på tidlig ettermiddag og en etter vaktbytte på kvelden. 

Det har gått ca 30 skiløpere forbi hytta i dag. Ellers kan vi melde om flotte løyper helt opp på Steinfjellet. 
Onsdag 01.04.15
Vi våknet i dag til forsidesak på Harstad Tidende. Morsomt. :-)

Ellers har vi kjørt en tur i området, og kan melde om

at istykkelsen på Aurevann er 1 meter.

Spadeprøve tatt ved Steinfjellet viser ingen svake lag. Se for øvrig www.varsom.no.

 

Det har blitt kjørt spor fra Bjørnhaugen til Steinfjellet med tråkkemaskinen til vår samarbeidspartner Sørvikmark skilag
Torsdag 02.04.15
Skjærtorsdag ble som vanlig markert med påskegudstjeneste på Bjørnhaugen. Mange personer deltok på denne.

Harstad Tidende skrev dette om denne saken.

Til tross for 2-3 varmegrader er det gode skiforhold i området. 

Snøen er kram, så klister eller smørefrie ski er en god løsning.

Når solen skinner på skavlene, løsner noen av disse, noe som skaper små skred. Tenk over dette når veivalgene planlegges.
Dagen har vært preget av sol og tette snøbyger. Under snøbygene blir lyset svært flatt (white out) og sikten dårlig. Dette er utsikt fra Steinfjellet innover Melåplatået i 15-tiden.
Dagen ble avsluttet med scooterpatrulje til Steinfjellet for å sjekke om alle hadde kommet seg ned. Norsk Folkehjelp Harstad benytter to scootere i vår beredskap; en rød Polaris fra 2005 og en oransje Arctic Cat fra 2013. Scooterne er utrustet med GPS (Garmin Montana 600). I våre oransje redningspulker har vi med førstehjelpsutstyr, spjelkemateriell, hjertestarter (Lærdal FRX), fjellduk (Jerven Rescue), backboard, sondestenger, spader, personellvarmer og tauverk. Våre scootersjåfører er utrustet med markeringsvest, hjelm, samband og skredsøker (Barryvox Pulse). Vi tilstreber alltid å være til minst mulig sjenanse for skiløperne.
Fredag 03.04.15

I dag har fem mannskaper vært på post i Appelsinsvingen. Det har vært veldig stor utfart i dag, kanskje 200 skiløpere til sammen. 

Oppholdsvær og mye sol i hele dag! I kveld ble vi forespurt av en familie som ligger i telt ved Aurevann om vi kunne kjøre til Andrevann på Melåa for å se etter en person. Personen skulle fiske ved vannet og var ikke kommet tilbake til avtalt tid. 

Vi møtte personen ved BSIN-hytta (som ligger ved Andrevannet) og han var akkurat startet å gå tilbake. Vedkommende ønsket å gå tilbake selv i det nydelige været.

Lørdag 04.04.15

Enda en dag med utrolig mye utfart på Bjørnhaugen. Soool og blå himmel har nok spilt en sentral rolle her!! 

Løypene er det ingenting å si på. De kjøres opp daglig, så de er perfekte til en hver tid. All honnør til SMIL som holder disse preparert påsken igjennom!!

Henteoppdrag: Påskens første henteoppdrag i dag! En ung skiløper hadde falt og slått armen i en av bakkene opp mot Steinfjellet, og klarte ikke å gå ned. Her trådde vi selvfølgelig til og fraktet vedkommende ned til parkeringsplassen i god behold.

I dag har caravanfolket arrangert påskeskirenn for de minste ved turistforeningens hytte her på Bjørnhaugen. Norsk Folkehjelp Harstad var også i år til stede her.

(Bildet er fra påskeskirennet i 2014)

Vi har hatt en patrulje på ski til Appelsinsvingen, og en helt inn til "Holla". 

De melder begge om flotte forhold til fjells. 
Antallet parkerte biler langs veien gir en pekepinn på hvor fullt det var på Bjørnhaugen i dag!
Søndag 05.04.15
Noe redusert utfart idag, men det er fortsatt mye aktivitet på Bjørnhaugen.

Vi har hatt base på hytta og har hatt besøk av Tore fra SMIL. Han er leder og har idag vært på løypebefaring. Etterfulgt av noen kopper kaffe på NF hytta. 

I ettermiddag etter at dr fleste skiløpere hadde kommet ned dro vi på en lang befaringsrunde i vårt område. Fra Rundfjellvannet i sør til Keipfjellet i nord. Her har vi vært innom kjente hytter og gammer på veien. Vi har også gjort oss kjent med hvor de resterende teltleirene er før "uværet" kommer. 

Kvelden avsluttes med fenalårgrilling...
Mandag 06.04.15
Det hele avsluttes som det startet. Flagget tas med vedmod ned etter en hel ukes beredskap med 3-4 mannskaper i operativ tjeneste, og 5-10 stykker i "bakvakt."

Vi ser tilbake på en flott uke med alle typer vær. Utfarten har vært varierende, men på godværsdagene har det vært masse folk i løypene.

Uken har ikke bydd på noen stor dramatikk, men vi har hatt en del småoppdrag. Totalt sett velger vi å tro at vår tilstedeværelse har vært med på å trygge sikkerheten til skituristene som har besøkt Bjørnhaugen, Melåa eller Kongsvikdalen. Harstad Tidende oppsummerte det hele slik.

Takk til SMIL for preparering av løypenettet opp til Steinfjellet.

Takk til alle som har bidratt!

101, slutt.

Tekst: Sverre og Magnus - Foto: Sverre og Magnus

Trykk her for å returnere til aktivitetssiden.