Vi bytter bil

Et langt, men svært vellykket prosjekt...

Vår mannskaps- / redningsbil var i år 17 år og måtte byttes. På årsmøtet 13. februar ble det vedtatt at vi skulle starte innsamling til en nyere bil.

Bilen benyttes til transport av redningsutstyr og mannskaper. En driftsikker og pålitelig bil er en forutsetning for vårt arbeid.

Arbeidet med finansieringen startet etter kort tid, og vi satte blant annet ut bokser for innsamling av pantelapper ved en rekke matbutikker i Harstadområdet. Totalt tjente vi nesten 1000 kr på dette.

Norsk Folkehjelp hadde fra før fått økonomisk støtte fra Harstad Jern og Metall. Disse midlene skulle benyttes til bilkjøp.

I begynnelsen av april hadde vi stor "dugnad" og sendte ut til sammen 40 søknader om støtte til små og store bedrifter i Harstadområdet. På bildet er det Inge og Sverre som signerer, mens Ivar bretter for fullt. 

Bedriften Ytre Rolløya støttet opp om prosjektet og gav oss et økonomisk tilskudd.

Sommeren 2008 gjennomførte vi sanitetsvakt på Tour De Andørja. Vakten ble gjennomført i samarbeid med Norsk Folkehjelp Tromsø. Alt vi tjente på denne vakten ble satt til side til bilkjøp. Vi takker Norsk Folkehjelp Tromsø som stilte med mannskaper og ambulanse uten å ta noe betalt for dette.
I november besluttet vi å forespørre Harstad Sparebank om støtte. Norsk Folkehjelp Harstad har vært kunde i banken i mange år. Etter et møte med ledelsen besluttet de samme dag å gi oss 25.000 kr til innkjøp av bil. Vi manglet fortsatt penger, og arbeidet fortsatte...
Hvert år får Norsk Folkehjelp sentralt midler fra Justisdepartementet. Midlene skal fordeles ut til lokallag og brukes til redningsrelatert utstyr. Vi søkte og fikk 30.000 kr. Utfordringen nå var at pengene måtte brukes før 15. desember. Styret innkalte til møte og diskuterte hvordan vi skulle gjøre dette...
... tilfeldigvis kom lederen i LO i Sør-Troms innom møtet (vi har kontorer i LO-senteret). Han mente at LO og fagforeningene burde kunne hjelpe til med finansieringen. Vi tok sjansen på at dette ville ordne seg og besluttet å kjøpe bilen vi hadde funnet. På neste styremøte besluttet LO å låne oss 70.000 kr som skulle dekkes inn via fagforeningene. Finansieringen var i boks.
Den aktuelle bilen hadde vi funnet via internett. Denne bilen hadde vi hatt i kikkerten en stund. Bilen, en 98-modell Toyota Hiace med 2,4 l Turbo Diesel og 4WD stod i Stavanger. Bilen hadde gått 168.000 km. Etter at finansieringen var i boks, var det bare å avtale kjøpet.
Den 03.12.2008 reiste Inge til Stavanger. Bilen ble kjøpt samme dag og kjørt til Bergen, hvor den ble satt på Hurtigruten. 

Bildet viser Inge sammen med selger.

Inge hadde tatt noen feriedager og fulgte med bilen oppover. Bilen kom til Harstad søndag 07.12.2008.

Etter at bilen var kommet til Harstad startet arbeidet med klargjøring og istandsetting.

Chili Harstad sa seg villig til å uniformere bilen for en symbolsk sum.

Mekonomen AS gav oss avfettingsmiddel, lakkrens, polering og polergarn.

Industri og Anlegg gav oss et komplett sett  med ekstralys Hella 3000.

Dagen etter ankomst ble bilen satt inn på Brannstasjonen til Harstad Brannvesen. Her ble det gjort en rekke arbeid på den. Bilen stod varmt og tørt en hele uke på Brannstasjonen. Tusen takk til Harstad Brannvesen for deres velvilje.

På bildet er det avfettingen som virker...

Bilens støtfangere var lakkert hvite. Dette hadde begynt å flasse av og etter en runde med høytrykkspyleren hadde de fått tilbake sin opprinnelige farge.
Ivar fjerner "Turbomerket" bak på bilen for å gjøre plass til uniformeringsstripen.
Bjørn Tore og Inge gjennomfører lakkrens på bilen. Mange små merker og asfaltflekker forsvant som dugg for solen og bilen fikk tilbake sin opprinnelige farge.
Så kom den vemodige dagen, da vi begynte arbeidet med å fjerne uniformeringen på den gamle bilen.
Slik ble bilen uten merker. Den gamle folkehjelpsbilen ble solgt umiddelbart. Pengene fra salget ble brukt som delfinansiering av den nye bilen.
Ved teknisk undersøkelse av den nye bilen før kjøpet ble det påvist at støtdemperne bak var utslitt. Vi fikk derfor med et sett nye da vi kjøpte bilen. Ivar monterer dem.
Montering av nye lyskastere. 

Takk til Toyota Harstad som gav oss lysbryter.

... og jammen ble det lys... :-)

 

5 dager etter ankomst til Harstad var bilen ferdig uniformert og klar til polering. Produktene fra Autoglym gav et fantastisk resultat.
For å hindre fuktskader fra våte sko fikk vi en ny stor gummimatte til baksetene fra firmaet Dunlophiflex i Harstad. Vi takker for det!

På bildet er det Ivar som jobber med tilpasningen.

Resultatet ble en perfekt tilpasset løsning.
Slik ble resultatet. Bilen er nå i beredskap og klar til bruk. Det som gjenstår nå er tectylbehandling, tilpassing av VHF-antenne samt utbedring av noen små lakkskader som vi vil ta til sommeren.

Totalt sett har vi nå fått en betydelig mer driftsikker bil, med større bagasjerom. Bilen har sterkere motor som er en stor fordel ved trekking av scooter- og båthenger.

Til slutt noen bilder med høyere oppløsning av bilen:

Norsk Folkehjelp Harstad retter en stor takk til alle som har bidratt på en eller annen måte!

Tekst og foto: Sverre / Inge